Szeglemezes technológia

A szeglemezes tetőszerkezet:
A szeglemez tetőszerkezet tervszerűen egymással összeépített, előregyártott szeglemezes fa rácsos tartókból álló tetőszerkezet. A szeglemzes fa rácsos taró, olyan üzemben előre gyártott, síkban merev rácsos tartószerkezet, amelynek csomópontjaiban a fa rácsrudakat acél szeglemezek kapcsolják össze. A szeglemezeket hidraulikus préssel nyomják be fa elemekbe. A szeglemezek
kialakításának sajátossága megakadályozza azok kihúzódását a fából, ezáltal tartós, jól méretezhető kapcsolat alakul ki a szerkezeti elemek között.

A szeglemezes tetőszerkezet előnyei:
A szeglemezes tetőszerkezet előnyeit talán nem is lehet objektíven sorrendbe állítani, mert minden felhasználó-építtető más-más priorítás szerint alakítja ezt ki a maga számára. Mindezek miatt ezen előnyöket pusztán felsorolás szerűen szeretnénk bemutatni:
A szeglemezes tető egy épületszerkezetként kettős funkciót lát el: egyszerre födém és tetőszerkezet. A rácsos tartók alsó öve adja az álmennyezet tartószerkezetét. Ezáltal
kiváltható a szilárd födém.
 A szilárd födém ( vasbeton lemez, gerendás-béléstestes födém, stb..) kiváltásával költséget takarítunk meg.
Nem igényel köztes alátámasztást. Családi házak esetén elhagyhatók a belső tartófalak, ezáltal szintén költséget takarítunk meg. A megrendelőnek és építésznek egyaránt nagy szabadságot ad az alaprajzi kialakítás terén.
Nagy fesztávolságok hidalhatók át vele alátámasztás nélkül, akár 30 méter felett is!
Ezáltal kiválóan alkalmas kereskedelmi épületek, raktárak, üzemcsarnokok, állattartó
épületek tetőszerkezetének. Cégünk gyártotta és építette Magyarország egyik legnagyobb fesztávolságú szeglemezes tetőszerkezetét. Falköz 31.15 méter, teljes tartóhossz 32.75 méter. ( Lásd referenciáknál: Szepetnek istálló )
 A szeglemezes tetőszerkezet elemei üzemi előregyártással készülnek, ezáltal lényegesen lerövidíthető a helyszíni munka. Körültekintő és optimális szervezéssel elérhető, hogy a vasbeton koszorú betonozásától számított 2 héten belül már beépítésre kerül az épület tetőszerkezete, kész a tetőfóliázás és folytatódhat tovább az épületen belüli munka. Cégünk ezen gyorsaságra számos referenciát tud felmutatni.
Környezet tudatosság. A szeglemezes tetőszerkezet beépítése, gyártása komoly előkészítő munka után történik. A szerkezeti elemek gyártását pontos statikai tervező munka előzi meg. Ezáltal a hagyományos tetőszerkezeteknél alkalmazott fa keresztmetszeteknél kedvezőbb, 5
cm vastag, szárított-gyalult, garantált szilárdságú ( Eurocod szerinti C24 ) fából készül a
tető, lényegesen kevesebb anyagfelhasználással.